Absorption of atomic and molecular species in carbon cellular structures (Review Article) - Krainyukova, N.V.; Kuchta, B.; Firlej, L.; Pfeifer, P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Представлено короткий огляд останніх розробок в області поглинання атомарних та молекулярних речовин у вуглецевих коміркових структурах. Такі поглинальні об’єкти чітко виділяються з великого сімейства вуглецевих пористих матеріалів завдяки прогнозованій та вже спостереженій в експериментах дуже високій здатності до поглинання та збереження всередині різних речовин, які у звичайних умовах поза пористими матрицями часто існують лише у газоподібній формі. Висока здатність до адсорбції досягається завдяки одиночним графеновим стінкам, які розділяють сусідні комірки по всій структурі та забезпечують її малу вагу. Ці властивості коміркових структур роблять їх дуже перспективними для численних технологічних застосувань таких, як зберігання водню в паливних елементах та молекулярне просіювання у мембранах, які виготовлені з таких структур, а також для їх використання у мікроелектроніці, фотоелектроніці або виробництві літій-іонних батарей. Незалежно від цільових застосувань гази є хорошими кандидатами для зондування та вивчення самих вуглецевих матриць.