Microwave devices based on superconducting surface electromagnetic wave resonator (Review Article): Superconductors at microwave frequencies and flux flow instabilities - Malyshev, V.; Melkov, G.; Prokopenko, O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Представлено огляд мікрохвильових властивостей резонатора поверхневої електромагнітної хвилі (РПЕХ), виготовленого на базі плівки надпровідника, а також розглянуто можливі застосування таких резонаторів для створення різних мікрохвильових пристроїв. Особливостями такого РПЕХ є простота конструкції (таким резонатором фактично є сама надпровідна плівка на діелектричній підкладці); велика амплітуда електромагнітного мікрохвильового поля на поверхні надпровідника, що дозволяє організувати інтенсивну взаємодію поля з надпровідником; можливість синхронної роботи інтегральних надпровідних елементів, інтегрованих в резонатор, під дією його мікрохвильового поля. В даному огляді, грунтуючись на наших роботах, опублікованих починаючи з 2000 року, розглядаються можливі застосування надпровідних РПЕХ для створення нового класу мікрохвильових фільтрів, генераторів та детекторів мікрохвильових сигналів, а також інших пристроїв на основі джозефсонівських контактів.