Magnetic flux avalanches in Nb/NbN thin films: Superconductors at microwave frequencies and flux flow instabilities - Pinheiro, L.B.L.G.; Caputo, M.; Cirillo, C.; Attanasio, C.; Johansen, T.H.; Ortiz, W.A.; Silhanek, A.V.; Motta, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Перспективи технологічного застосування тонких плівок NbN можуть опинитися під загрозою через розвиток лавин магнітного потоку термомагнітного походження, що виникають в значній частині надпровідної фази. У даній роботі описано підхід, який дозволяє істотно подавити лавинний режим магнітного потоку та не ставить під загрозу верхнє критичне поле. Ця процедура полягає в попередньому нанесенні тонкого шару Nb ще до реактивного осадження плівки NbN, в результаті чого утворюється двошарова система. Використано методи ac сприйнятливості та dc магнітометрії для отримання магнітних характеристик як одношарових плівок Nb та NbN, так і для двошарового зразка Nb / NbN, а також метод каліброваної магнітооптичної візуалізації для відображення просторового розподілу режиму нестабільності у досліджених зразках. Магнітна візуалізація потоку виявила цікаві особливості формування лавин дендритного потоку у двошаровій системі, зокрема наявність галоподібних структур та перетину лавин.