Magnon–phonon interactions in magnon spintronics (Review Article): Vortices and quasiparticles interactions in superconducting systems and beyond - Bozhko, D.A.; Vasyuchka, V.I.; Chumak, A.V.; Serga, A.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
На сьогодні взаємодія фононної та магнонної підсистем магнітного середовища є актуальною темою досліджень. Складність фононного та магнонного спектрів, наявність як об’ємних, так і поверхневих мод, ефекти квантування та залежність властивостей магнонів від магнітного поля, роблять цю область надзвичайно складною та інтригуючою. Більш того, нещодавні досягнення в галузі спін-калоритроніки та магнонної спінтроніки, а також спостереження спінового ефекту Зеєбека в магнітних ізоляторах вказують на ключову роль магнонів у термічних процесах переносу спіна. У цьому огляді ми розглянули низку різноманітних досліджень, в яких магнон-фононна взаємодія відіграє важливу роль. Тематика огляду охоплює широкий спектр явищ, починаючи від взаємодії когерентних магнонів з поверхневою акустичною хвилею і закінчуючи формуванням магнонних суперструмів в температурних градієнтах.