Persistent currents in the two-chain correlated electron model - Zvyagin, A.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Розраховано персистентні струми в основному стані для нещодавно запропонованої точно розв’язуваної двохланцюжкової моделі корельованих електронів з анізотропією спін-спінової взаємодії між електронами та спін-орбітальною взаємодією. Модель описує квазіодновимірний надпровідник II роду. Показано, що спін-орбітальна взаємодія визначає початкові фази осциляцій зарядових та спінових персистентних струмів, які визначаються непов’язаними електронними ста-нами. З іншого боку, спін-синглетні пари типу Купера визначають осциляції тільки зарядових персистентних струмів з періодом, характерним для пар.Залежно від величин зовнішнього магнітного поля та заповнення зони, в системі може проявлятися складна картина інтерференції декількох типів осциляцій.