Collective-mode dispersion of atomic Fermi gases in a honeycomb optical lattice: speed of sound of the attractive Kane–Mele–Hubbard model at half filling - Koinov, Zlatko (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено надплинний стан, що виникає у моделі Кей-на–Меле внаслідок локальної притягальної взаємодії U. Дисперсія колективної моди визначається рівнянням Бете–Сол-пітера (БС) в узагальненому наближенні випадкових фаз. Нахил низькоенергетичної моди (Голдстоуна) та відповідна йому швидкість звуку при половинному заповненні, які розраховано у рамках формалізму БС, порівнюються з відповідними результатами, що отримані раніше в наближенні Т-матриці. Різниця між цими двома підходами полягає в тому, що наближення T-матриці враховує тільки cходові діаграми та нехтує пухирцевими. З цієї причини швидкість звуку в напрямку до точки M, яка розрахована в наближенні T-матриці, приблизно на4% менше, ніж результат, який отримано за допомогою рівняння БС.