Ferromagnetic resonance in nanotwinned Ni–Mn–Ga film undergoing martensitic transformation - Kharlan, J.; L’vov, V.A.; Golub, V.O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено феромагнітний резонанс (ФМР) в сплавах з ефектом пам’яті форми (СЕПФ), в яких відбувається структурне кубічно-тетрагональне фазове перетворення. За допомогою статистичної моделі феромагнітного мартенситу проаналізовано вплив нестабільності та просторової неоднорідності кристалічної гратки на спектр ФМР двійникованої феромагнітної плівки СЕПФ. Показано, що аномально сильна температурна залежність параметрів гратки мартенситної плівки робить значний внесок в температурну залежність зовнішнього резонансного поля. Також було пояснено звуження резонансного піку при охолодженні плівки, яке експериментально спостерігалося трохи нижче температури Кюрі. Підтверджено, що мартенситні плівки є цікавими об’єктами для експериментального дослідження впливу локальних еластичних напружень на форму ФМР піку.