Рамановское рассеяние света при магнитном фазовом переходе в монокристалле LiNiPO4 - Песчанский, А.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено температурну еволюцію спектрів раманівського розсіювання світла в монокристалі LiNiPO4 в області 2–25 К, яка включає фазовий перехід в магнітовпорядкований стан. Вперше в раманівських спектрах зроблено поділ магнітного внеску на одномагнонні та двомагнонні збудження при 2 К. Значення енергій виявлених одномагнонних збуджень добре узгоджується з даними, раніше отриманими зі спектрів пропускання в близькій ІЧ області. Форма смуги двомагнонного розсіювання добре узгоджується з літературними розрахунковими даними для щільності двомагнонних станів. Виявлено зміщення деяких фононних ліній при переході в магнітовпорядкований стан, що вказує на значну магнон-фононну взаємодію. Виявлено зміну інтенсивностей спектрів розсіювання нижче TN в залежності від поляризації світла, що падає. Вважається, що даний ефект пов’язано зі зміщенням смуг поглинання іона Ni2+ при магнітному впорядкуванні в області лінії збудження 532 нм. Це вказує на істотну взаємодію електронної та магнітної підсистем в кристалі, що вивчається.