Вплив вморожених немагнітних домішок на фазові переходи у двовимірній моделі Поттса - Бабаєв, А.Б.; Муртазаєв, А.К. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Кластерним алгоритмом Вольфа методу Монте-Карло досліджено вплив вморожених немагнітних домішок, що розподілені канонічним способом, на фазові переходи у двовимірній моделі Поттса з числом станів спіну q = 5. Розглянуто системи з лінійними розмірами L = 20–160 при концентраціях спінів p = 1,0 та 0,9. З використанням методу кумулянтів Біндера четвертого порядку та гістограмного методу аналізу даних показано, що внесення в систему слабкого вмороженого безладу у вигляді немагнітних домішок (p = 0,9) змінює фазовий перехід першого роду на фазовий перехід другого роду.