Магнітний круговий дихроїзм та поглинання кристала HoFe3(BO3)4 в області f–f переході в 5I8 → 5F2 і 5F3 - Малаховський, О.В.; Соколов, В.В.; Гудім, І.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Виміряно спектри магнітного кругового дихроїзму (МКД) та поглинання мультифероїка HoFe3(BO3)4 в області f–f переходів 5I8 → 5F2 і 5F3 при T = 90 К. Спектри поглинання розкладено на компоненти лоренцової форми, та отримано інтенсивності переходів. За допомогою спектрів МКД та поглинання визначено зєєманівські розщеплення деяких переходів. Спектри МКД та зєєманівські розщеплення теоретично проаналізованоу наближенні |J, ± MJ〉 хвильових функцій вільного атома з використанням концепції кристалічного квантового числа. Показано особливість застосування цієї концепціїдо іонів з цілим моментом та запропоновано модифікацію концепції. Виявлено аномально інтенсивні вібронні повторення електронних переходів зі збуджених підрівнів основного мультиплету.