Stochastic dynamics of a nonlinear oscillator driven by periodic force with slowly varying frequency - Bakai, Oleksandr; Bratchenko, Mykhailo (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Топологія фазових портретів нелінійного осцилятора, який збуджується періодичною силою, зазнає значних змін у вузькому інтервалі частот ν рушійної сили. Ця властивість призводить до неінтегрованості рівнянь руху та стохастизації осцилятора при періодичній модуляції ν через порушення адіабатичності та руйнування інтегральних многовидів, викликаного перебудовою топології інтегральних кривих. Особливості стохастичної динаміки вивчено в широкому діапазоні періодів модуляції частоти та декрементів згасання коливань.