Theoretical models of diffusion-attenuated magnetic resonance signal in biological tissues - Sukstanskii, Alexander L.; Yablonskiy, Dmitriy A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Дифузійна магнітно-резонансна томографія (МРТ) відіграє дуже важливу роль у вивченні клітинної структури біологічних тканин та їх функціонування як у нормальному стані, так і при захворюваннях. Коректна інтерпретація експериментальних даних вимагає розробки теоретичних моделей, які пов’язують дифузний МРT сигнал з характерними особливостями мікроструктури тканини на клітинному рівні. У статті представлено деякі теоретичні підходи щодо опису магнітно-резонансних сигналів. Цей діапазон підходів змінюється від моделей, що засновані на розгляді статистичних властивостей молекул води, які дифундують у тканинно-клітинному середовищі, та до моделей, які дозволяють проводити точний аналітичний розрахунок магнітно-резонансного сигналу у конкретному однокамерному середовищі. Такий теоретичний аналіз дає важливу інформацію про механізми, що сприяють формуванню дифузного магнітно-резонансного сигналу та його зв’язку з клітинною структурою біологічної тканини.