Growing of integrable turbulence - Agafontsev, D.S.; Zakharov, V.E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Чисельними методами вивчено інтегровану турбулентність у межах фокусування одновимірного нелінійного рівняння Шредінгера за допомогою нового методу «зростання турбулентності». До рівняння додається керований доданок, що описує слабке накачування, та досліджується адіабатична еволюція турбулентності зі статистично однорідного гаусівського шуму. Виявлено, що після вимкнення накачування турбулентність, яка виникла, є статистично нерухомою. Виміряно спектр Фур’є цієї турбулентності, функцію густини ймовірності інтенсивності та автокореляцію інтенсивності. Показано, що, являючись адіабатичним, запропонований метод створює стаціонарні стани інтегрованої турбулентності також для проміжних моментів накачування. Розглянуто лише турбулентність з відносно невеликим рівнем нелінійності; проте навіть така «помірна» турбулентність характеризується посиленням генерації «особливих» хвиль (rogue waves).