Магнитотранспортные свойства наногранулярных композитов c низкополевым положительным магнитосопротивлением - Кулик, М.М.; Рябченко, С.М.; Боднарук, А.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
В наногранулярних магнітних плівках з перпендикулярною анізотропією, в яких спостерігається низькопольовий позитивний магнітоопір, виявлено низькотемпературну особливість: при першому намагніченні розмагніченого зразка позитивний магнітоопір спостерігався, а при виведенні магнітного поля й/або наступних намагніченнях — ні. Проведено дослідження цього ефекту в плівці Cox(Al2On)1–x з х = 0,60, яка складається з металевих наногранул Co в ізолюючій матриці Al2On з n близьким до 3. Встановлено, що у плівці поряд з перпендикулярною анізотропією присутня локальна внутрішньоплощинна анізотропія з випадково орієнтованими легкими осями, яка блокує реорієнтацію проєкцій магнітних моментів гранул у площині плівки нижче певної температури блокування. Відновлення оптимального для провідності локального ближнього порядку в орієнтації магнітних моментів сусідніх гранул розмагніченої плівки, який руйнується при введенні магнітного поля, стає блокованим при температурах нижче температури блокування та не відновлюється при наступних циклах введення–виведення магнітного поля без нагріву до температур вищих температури блокування.