Solid solutions with coexisting ferroelectric and antiferroelectric phases for creation of new materials - Ishchuk, V.M.; Sobolev, V.L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Контрольований процес розпаду твердих розчинів поблизу міжфазних меж, що розділяють домени співіснуючих антифероелектричних та фероелектричних фаз, відкриває нові області застосування для цих матеріалів. Тверді розчини на основі цирконата–титаната свинцю розглядаються як приклад речовин, придатних для створення матеріалів з від’ємним показником заломлення. Виготовлені композити являють собою діелектричну антифероелектричну матрицю зі структурою провідних міжфазних меж, що розділяють домени фероелектричної та антифероелектричної фаз. Електропровідність міжфазних меж виникає внаслідок локального розпаду твердих розчинів поблизу цих меж. За допомогою зовнішніх впливів можливо контролювати процес розпаду і, таким чином, провідність міжфазних меж.