Диссипация тока спиновой накачки в тонкопленочном бислое ферромагнетик/антиферромагнетик - Полищук, Д.М.; Полек, Т.И.; Боринский, В.Ю.; Кравец, А.Ф.; Товстолыткин, А.И.; Погорелый, А.Н.; Korenivski, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено феромагнітний резонанс у багатошарових металевих наноструктурах, які містять антиферомагнітний шар різної товщини. Виділено внесок у ширину лінії феромагнітного резонансу, який обумовлено дисипацієй струму спінової накачки в обмінно-пов’язаному бішарі антиферомагнетик/феромагнетик. Розділено дисипативні процеси, що відбуваються в об’ємі антиферомагнетика та на інтерфейсі між антиферомагнетиком (Fe50Mn50) та феромагнетиком (пермалой, Ni81Fe19). Визначено особливості трансформації процесів дисипації при відхиленні вектора Неєля антиферомагнетика від напрямку поля обмінного закріплення. Пропонований метод є ефективним для дослідження процесів спінового розсіяння в окремих шарах та на міжшарових інтерфейсах у складних магнітних системах.