Tunneling magnon flow across the terminated ferromagnetic chain - Petrov, E.G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Запропоновано механізм перенесення магнонної енергії від одного феромагнетика до іншого шляхом тунелювання магнонів через містковий провід, що зв’язує феромагнетики. У межах моделі Бозе-газу магнонів отримано вирази для потужності енергії, яку переносять магнони від феромагнетика з вищою температурою до холоднішого феромагнетика. Показано, що ефективність тунельного транспорту магнонів залежить від параметрів обмінної взаємодії у системі «феромагнетик–провід–феромагнетик», однойонної анізотропії структурних одиниць системи, а також магнітного поля. Як приклад обговорюється роль однойонної анізотропії у формуванні резонансного та нерезонансного перенесення магнонів між феромагнетиками та термінальними одиницями дроту. Анізотропні властивості останніх здатні посилювати чи послаблювати тунельний потік магнонів між феромагнетиками.