Термодинамические аспекты создания эффективных криогенных гелиевых установок высокой производительности с машинами динамического действия (Обзор): - Лавренченко, Г. К.; Кравченко, М. Б. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Запропоновано різні типи кріогенних гелієвих установок високої продуктивності з машинами динамічної дії. Розглянуто також створення гелієвого рефрижератора з енергокріогенним ступенем (ЕКС), в якому стиснення гелію проводиться при температурі 85,8 К у холодному відцентровому компресорі. Оптимізацію рефрижератора разом з ЕКС проведено при однаковій холодопродуктивності 576 Вт на температурному рівні приблизно 4,5 К. Застосування рідкого азоту в рефрижераторі не передбачалося. Показано, що є можливою розробка ефективного гелієвого рефрижератора на основі тільки машин динамічної дії — відцентрових компресорів і доцентрових турбодетандерів.