Структура двумерных электронных кластеров различной формы при низких температурах - Сивоконь, В. Е. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Методом молекулярної динаміки досліджено структуру двовимірних кластерів, які можуть бути створені в електронних системах над поверхнею надплинного гелію при використанні притискуючих електродів трикутної, квадратної, шестикутної та круглої форм. Досліджено кластери з фіксованою поверхневою густиною 108 см–2, але різною кількістю частинок (від 3 до 406). Розраховано просторові конфігурації частинок в кластерах, що відповідають температурі 10–2 К. Форма кластеру суттєво впливає на розташування у ньому електронів. Якщо симетрія кластера узгоджується з трикутною симетрією електронного кристала, то при деяких числах частинок можливі кластери з ідеальним бездефектним пакуванням. В решті випадків кластери містять дефекти. Додаткове зовнішнє поле, що прикладено до кластера, суттєво змінює конфігурацію частинок у ньому.