Experimental research of condensation processes occurring under laser ablation in superfluid helium and vacuum - Gordon, E. B.; Kulish, M. I.; Stepanov, M. E.; Matyushenko, V. I.; Karabulin, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Динаміку теплового випромінювання, що супроводжує конденсацію наночастинок вольфраму у надплинному гелії та вакуумі, експериментально досліджено у видимому діапазоні. Показано, що протягом перших 100 мкс теплова енергія, яка супроводжує процес у надплинному гелії, набагато перевищує відповідну енергію у вакуумі при порівнянних температурах, після чого вона вирівнюється. Причинами цього є, по-перше, збільшення швидкості конденсації у надплинному гелії (через концентрацію наночастинок у квантованих вихорах) та, по-друге, більш висока ефективність нагрівання продуктів конденсації у надплинному гелії (через перевагу процесів із залученням частинок близьких розмірів).