Фазовый переход в магнитных сверхрешеточных изинговых нанотрубках: приближение теории молекулярного поля - Танрывердиев, В. А.; Тагиев, В. С.; Керимова, Г. Г.; Ибрагимов, И. Н. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Фазові діаграми для гексaгонaльно-циліндричної магнітної надграткової нанотрубки, в якій чергуються атомні шари двох різних матеріалів, розраховано з використанням наближення теорії молекулярного поля. Розглянуто випадки, коли ці матеріали можуть бути як феромагнітними, так і антиферомагнітними. Температуру переходу Tc для дослідженої системи розраховано методом трансфер-матриць як функція констант внутрішньошарового та міжшарового обмінів. Для з’ясування впливу поверхневого та внутрішньошарового обміну на температуру фазового переходу представлено результати для різних феромагнітних надграткових нанотрубок, що мають змінну кількість шарів в елементарній магнітній комірці.