Пластическая деформация микрозернистого магниевого сплава AZ31 при низких температурах - Исаев, Н. В.; Забродин, П. А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Вивчено особливості пластичної деформації мікрозернистого магнієвого сплаву AZ31 при розтягненні в інтервалі температур 4,2–295 К. Зразки деформувалися у двох структурних станах: вихідному (після восьми проходів рівноканального кутового пресування 8ECAP) та відпаленому (після ізотермічного відпалу при 573 К). В обох випадках при зниженні температури спостерігалися зростання межі плинності, коефіцієнта деформаційного зміцнення, а також зменшення пластичності. Коефіцієнт зміцнення відпаленого зразка з деформацією змінювався немонотонно на відміну від вихідного, що пояснюється підвищенням активності двійникування внаслідок збільшення розміру зерна при відпалі. Низькі значення параметрів Холла–Петча для межі плинності при кімнатній температурі вказують на високу активність базисного ковзання дислокацій, обумовленого змішаною текстурою, яка формується після восьми проходів рівноканального кутового пресування та радикально не змінюється при відпалі. Межа плинності вивчених полікристалів визначається термофлуктуаційним рухом переважно базисних дислокацій. Емпіричні параметри цього руху в інтервалі температур 4,2–295 К, які отримані з аналізу температурних залежностей межі плинності й активаційного об’єму, відповідають механізму взаємодії дислокацій з локальними перешкодами у вигляді домішкових атомів та дислокацій лісу.