On the measurements of magnetic nanoparticle concentration in a biological medium using a superconducting quantum magnetometer - Bondarenko, S.I.; Avrunin, O. G.; Bondarenko, I. S.; Krevsun, A. V.; Koverya, V.P.; Rakhimova, M. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Магнітні наночастинки використовуються в медицині як лікувальний засіб та для транспортування ліків у патологічну область організму. Одночасний вплив на ці частинки ультразвукового випромінювання та постійного магнітного поля дозволяє збільшити магнітне поле наночастинок до величини, яка достатня для реєстрації віддаленим магнітним детектором. Отримано співвідношення, що зв’язує вимірюваний магнітний потік наночастинок з параметрами самих частинок, ультразвуку та вимірювальної системи, що використовує надпровідний квантовий магнітометр як магнітний детектор. Розрахунки показали, що така система може вимірювати концентрацію наночастинок у колоїдному розчині, який моделює біологічне середовище, у недосяжному раніше динамічному діапазоні значень (від 1 об. % до 10–7 об. %).