EPR characterization of erbium in glasses and glass ceramics - Antuzevics, Andris (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Електронний парамагнітний резонанс (ЕПР) — широко відомий спектроскопічний метод визначення характеристик електронної структури домішок рідкоземельних іонів в кристалічних та аморфних матрицях. Спектри ЕПР скляних матриць та нанокомпозитів, легованих ербієм, можуть надати інформацію про локальні зміни структури, викликані змінами хімічного складу або процесів кристалізації. Розглядаються можливості опису поведінки іонів Er3+ у стеклах та склокераміці за допомогою прямих вимірювань ЕПР, а також з використанням непрямих досліджень, застосовуючи вторинні парамагнітні зонди й методи оптичного магнітного резонансу.