Ab initio calculations of the electronic structure for Mn2+-doped YAlO3 crystals - Piskunov, S.; Isakoviča, I.; Putnina, M.; Popov, A. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Електронна структура іона Mn2+, що заміщує основний атом Y в об’ємних орторомбічних кристалах YAlO3, розрахована за допомогою гібридного обмінно-кореляційного функціонала HSE у рамках теорії функціонала щільності. Для моделювання в кристалі Pbnm YAlO3 точкових дефектів, домішки Mn2+ і F+ центр (киснева вакансія з одним захопленим електроном), використовувався підхід суперкомірки. F+ центри вводилися, щоб зробити елементарну комірку нейтральною. Великі суперкомірки 2 × 2 × 2 зі 160 атомів дозволяють моделювати точковий дефект заміщення з концентрацією близько 3 %. Іони Mn2+, які заміщають атоми Y, утворюють ковалентні зв’язки Mn–O, на відміну від переважно іонного зв’язку Y–O. F+ центр, введений для компенсації домішки Mn2+ у YAlO3, впливає на електронну структуру основного матеріалу, утворюючи три рівні енергії дефектів у забороненій зоні.