Efficiency of H center stabilization in alkali halide crystals at low-temperature uniaxial deformation - Zhanturina, N.; Myasnikova, L.; Shunkeyev, K.; Maratova, A.; Popov, A. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Ефективність стабілізації H-центрів, а також її залежність від ступеня одновісної деформації розглянуто в рамках модифікованої геометричної моделі галогенідів лужних металів. Показано, що стабілізація H-центрів ускладнена в кристалах KI та RbI, тоді як в інших кристалах типу NaCl вона стає вельми вірогідною. При одновісній деформації міжвузловий простір, в якому буде розташовуватися дефект, зменшується, та ефективність знижується. У разі галогенідів цезію орієнтація H-центрів відбувається переважно в напрямку , тому критерії їх стабілізації відрізняються від лужно-галоїдних кристалів типу NaCl. Згідно з розрахунками, в CsI для стабілізації H-центрів потрібні великі зміщення найближчих сусідів, тоді як в CsBr їх стабілізація стає чутливою до ефекту одновісної деформації. Ефективність стабілізації H-центрів, отримана за допомогою геометричної моделі, порівнюється з відповідною ефективністю, отриманою з теорії локальних збуджень, та з розрахованої повної ймовірності накопичення H-центрів під дією одновісної деформації.