X-ray absorption and Raman spectroscopy studiesof tungstates solid solutions ZncNi1–cWO4 (c = 0.0–1.0) - Bakradze, G.; Kalinko, A.; Kuzmin, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено вплив теплового розупорядкування та статичних викривлень на локальну структуру мікрокристалічних твердих розчинів вольфраматів ZncNi1–cWO4 (c = 0,0–1,0) в інтервалі температур 10–300 К за допомогою температурно-залежної рентгенівської абсорбційної спектроскопії (РАС). У доповнення до РАС методом комбінаційного розсіяння вивчено колективні властивості вказаних твердих розчинів. Отримані результати показали, що утворення твердих розчинів супроводжується сильними структурними релаксаціями, що призводять до змін у викривленнях октаедрів WO6, які впливають на вібраційні властивості вольфраматів. Зокрема залежність частот та ширини смуг найбільш інтенсивної моди розтягнення W–O приблизно при 900 см–1 від складу розчинів узгоджується з місцевими змінами структур, виявленими за допомогою РАС.