Spectroscopic study of the TbAl3(BO3)4 single crystal: Raman and luminescence spectroscopy - Peschanskii, A. V.; Glamazda, A. Yu.; Gudim, I. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено коливальні та люмінесцентні властивості монокристалу TbAl3(BO3)4 в інтервалі температур 5–300 К. В раманівських спектрах монокристалу виявлено 5 з 7 A1 та всі, що передбачено теоретико-груповим аналізом, Е фононні моди. Визначено енергію розщеплення між LO й TO компонентами полярних Е фононів. В спектрах люмінесценції, в діапазоні 14520–14680 см–1, виявлено групу інтенсивних смуг, яка може бути пов’язана з електронним переходом 5D4 → 7F0. При нагріванні інтенсивність цих смуг зменшується. У той же час при кімнатній температурі спостерігаються смуги, які можуть бути пов’язані з 5D4 → 7F6, 5D4 → 7F5 та 5D4 → 7F4 переходами, інтенсивність яких порівнянна з інтенсивністю смуг в раманівському спектрі TbAl3(BO3)4. Спостереження люмінесценції з рівня 5D4 (20600–20750 см–1) при збудженні λexc = 632,8 нм (15803 см–1) та λexc = 532 нм (18797 см–1) свідчить про сильні нелінійні властивості досліджуваного кристалу. Методом раманівської спектроскопії досліджено структуру основного мультиплету 7F6 іону Tb+3 в монокристалі TbAl3(BO3)4 при 5 К. З аналізу спектрів люмінесценції визначено значення енергій електронних рівнів мультиплетів 7F6 та 5D4 при 300 К.