Temperature dependence of luminescence of LiF crystals doped with different metal oxides - Lisitsyna, L.; Popov, A. I.; Karipbayev, Zh. T. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Фотолюмінесценцію та катодолюмінесценцію кристалів LiF, допованих різними бінарними оксидами металів, виміряно в широкому діапазоні температур 50–300 К та часовому інтервалі 10−8−10−1 с після наносекундного імпульсу збудження електронами. Досліджувались як кристали, щойно вирощені, так і опромінені електронним пучком у діапазоні поглиненої дози до 103 Гр. Показано, що спектрально-кінетичні характеристики люмінесценції залежать від поглиненої дози (тип створюваних/накопичених кольорових центрів), температури опромінення, концентрації гідроксилу, що сприяє включенню комплексу MeO (Ме: W, Ti, Fe, Li) у кристалічну гратку, та катіонних допантів.