Superfluid stars and Q-balls in curved spacetime - Zloshchastiev, K. G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
За допомогою теорії сильно взаємодіючих квантових бозе-рідин розглянуто загальну релятивістську модель самовзаємодіючих комплексних скалярних полів з логарифмічною нелінійністю, яку взято з щільних надплинних моделей. Показано існування гравітаційних рівноваг у цій моделі, які описані сферично-симетричними несінгулярними асимптотично плоскими рішеннями кінцевої маси. Ці рівноважні конфігурації можуть описувати як масивні астрономічні об’єкти, такі як бозонні надплинні зірки або ядра нейтронних зірок, так і частинки кінцевих розмірів, а також нетопологічні солітони, такі як Q-кулі. Надано оцінку мас та розмірів таких об’єктів.