Critical fields and features of electromagnetic transport of Bi2Se3 whiskers at low temperatures - Druzhinin, Anatoly; Ostrovskii, Igor; Khoverko, Yuriy; Liakh-Kaguy, Natalia; Mazur, Valeria (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено температурні залежності опору ниткоподібних кристалів Bi2Se3 провідності n-типу з концентрацією легуючої домішки (1–2)⋅1019 cм–3 в інтервалі температур 1,6–300 К. Виявлено різке падіння опору, що є результатом часткового переходу в надпровідний стан за критичної температури Тс = 5,3 К, ймовірно, пов’язане з включенням β-PdBi2 фази у досліджуваних зразках. У магнітних полях з індукцією 0–10 Тл вивчено поперечний магнітоопір ниткоподібних кристалів Bi2Se3 із різною концентрацією легуючої домішки Pd, що відповідає металевій стороні переходу метал–діелектрик. Встановлено ефект пригнічення надпровідності магнітним полем, який дозволяє визначити такі основні параметри, як верхнє критичне поле Bc2 = 1,5 Тл, довжину когерентності надпровідника ξ (0) = 15 нм та величину надпровідної щілини Δ ≈ 0,8 меВ. Проведені дослідження ниткоподібних кристалів Bi2Se3 провідності n-типу можуть бути використані для створення датчиків магнітного поля з чутливістю близько 3,5 % / Тл, які дієздатні в інтервалі температур 4,2–7 К. Досліджені кристали також можуть використовуватися в магнітних перемикачах за рахунок переходу в надпровідний стан за критичної температури Тс, залежної від індукції магнітного поля.