Calculation of relative dispersions of magnetization, susceptibility, and heat capacity in a two-dimensional weakly diluted Potts model based on computer simulation methods - Murtazaev, A. K.; Babaev, A. B.; Ataeva, G. Ya.; Murtazaeva, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Методом  Монте-Карло  розраховано  відносні  дисперсії намагніченості Rm,сприйнятливості Rχ та теплоємності RС для слаб   корозбавленої домішкової моделі Поттса з числом станів спіна q = 4. Показано, що внесення безладу у вигляді немагнітних домішок в двовимірну модель Поттса з q = 4 на квадратній гратці призводить до відмінних від нуля значень Rm, Rχ та RС в критичній точці.