Generation of wave packets and breathers by oscillating kinks in the sine-Gordon system - Bogdan, M. M.; Charkina, O. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено еволюцію нерівноважних неоднорідностей та топологічних дефектів у термінах складних розв’язків-кінків рівняння синус-Ґордона. Явно описано слабко загасаюче коливання синус-ґордонівського кінка, яке зветься квазімодою кінка. Показано, що коливальна поведінка кінкаі генерація хвильових пакетів суттєво залежать від початкового профілю нерівноважного кінка. Для того, щоб визначити умови вини-кненняосцилюючих кінків з багатобризерною структурою, переформульованопряму задачу розсіювання, пов’язану з рівнянням синус-Ґордон а, як спектральну проблему для оператора Шредінгера. Отримано залежність енергії випромінювання, що генерується під час формування багаточастотного осцилюючого кінка, від ефективного розміру його початкового профілю.