New express method for melatonin determination in the human body - Harbuz, D. O.; Pospelov, A. P.; Belan, V. I.; Gudimenko, V. A.; Vakula, V. L.; Kamarchuk, L. V.; Volkova, Y. V.; Kamarchuk, G. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Оригінальні фундаментальні властивості точкових контактів Янсона дозволяють використовувати їх для досліджень та розробки технологій у широкому діапазоні умов навколишнього середовища. При низькій температурі ці нанооб’єкти використовуються як основний інструмент мікроконтактної спектроскопії Янсона. При кімнатній температурі вони можуть служити чутливим елементом інноваційних наносенсорів з відмінними характеристиками. Найважливішою перевагою точково-контактних сенсорів при дослідженні складних газових середовищ є спектральний характер сигналу відгуку. Відкриття спектральних можливостей точково-контактних сенсорів при аналізі складних газових середовищ дозволяє говорити про спектральну багатофункціональність точкових контактів Янсона та про розширення можливостей їх спектрального застосування — від спектроскопії електрон-фононної взаємодії при низьких температурах до спектроскопії газоподібних середовищ при кімнатній температурі. Запропоновано новий неінвазійний метод визначення мелатоніна, одного з важливих гормонів, що характеризує стан людського організму, на основі використання спектрального відгуку точково-контактних сенсорів. Для його реалізації запропоновано низку процедур для визначення концентрації мелатоніна в організмі людини як функції реакції точково-контактного сенсора на дію газу, що видихається. Показано, що запропонований спосіб є достатньо точним для використання в медичних цілях в режимі реального часу. Результати дослідження свідчать, що проблему неінвазійного визначення концентрації мелатоніна в організмі людини можна успішно вирішити, використовуючи дихальні тести, які засновані на точкових контактах Янсона.