The influence of low-temperature argon matrix on embedded water clusters. A DFT theoretical study - Vasylieva, A.; Doroshenko, I.; Stepanian, S.; Adamowicz, L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
За допомогою квантово-механічного методу DFT/M06-2X проведено моделювання фрагмента ГЦК кристала аргону із вбудованими кластерами води різних розмірів. Досліджено вплив аргонової матриці на структурні, енергетичні та спектральні особливості окремих кластерів води. Розраховано енергії утворення комплексів (H2O)n@Arm (n = 1–7), а також енергії деформації кластерів води та кристала аргону. Проведено оцінку матричних зсувів коливальних частот в експериментально зареєстрованих ІЧ спектрах кластерів води, вбудованих в матрицю аргону. Отримані результати дозволили визначити можливість утворення стабільних малих водних комплексів у низькотемпературних матрицях аргону.