Long-term stability of TVO low-temperature sensors before and after gamma irradiation with a high dose - Filippov, Yu. P.; Miklyaev, V. M.; Vainberg, V. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено довготривалу стабільність відомих температурних датчиків ТВО до та після гамма-опромінення протягом майже 17 років. П’ять із шести відібраних датчиків, відкаліброваних в діапазоні від 3 до 300 К, було відібрано відповідно до вимоги їх відносної похибки ΔТ/Т ≤ ± 0,25% в кріогенному температурному діапазоні. Вимірювання їх довготривалої стабільності, проведені через 7,5 років після калібрування, показують добру згоду з таким критерієм точності при температурах 293, 77,3 та 4,2 К. Потім ці п’ять датчиків разом з шостим, взятим в якості «найгіршого» для порівняння, опромінювалися гамма-джерелом 60Co при кімнатній температурі до сумарної дози близько 1 МГр. Після опромінення для всіх датчиків виявлено помітні відносні зсуви по температурі(більш ніж ±0,25%), які пояснюються на основі моделі структурних змін в об’ємі чутливого елемента. Післярадіаційні вимірювання, проведені протягом 9 років при температурах 293, 77,3 та 4,2 К, свідчать про добру стабільність датчиків після опромінення.