Magnetotransport properties of CrO2 powder composites(Review Article): Огляд - Beliayev, E. Yu.; Horielyi, V. A.; Kolesnichenko, Yu. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Представлено найбільш значущі експериментальні результати та теоретичні концепції, що стосуються композитів на основі діоксиду хрому, відповідно до їх впливу на еволюціюсучасного розуміння явищ транспорту електронів у невпорядкованих магнітних системах. Показано, що різноманітність фізичних процесів, що відбуваються в порошкових матеріалах, не дозволяє виробити цілісний теоретичний підхід до опису властивостей отриманих ущільнених матеріалів. Властивості композиційних матеріалів залежать від анізотропії форми та магнітних властивостей частинок, з яких вони складаються. Вплив ефектів перколяції призводить до зміни морфології струмопровідних каналів із зміною температури в зовнішньому магнітному полі. Це впливає як на форму петель гістерезису магнітоопору, так і на величини магнітного поля, що відповідають максимумам магнітоопору. Широкий спектр магнітотранспортних явищ, що спостерігаються у напівметалевих композиційних матеріалах, сприяє розробці сучасних концепцій про особливості поведінки провідності біля порогу метал–ізолятор та впливу міжфазних межметал–ізолятор на тунельну провідність.