Heavy doped organic crystals ordering - Lykah, V. A.; Syrkin, E. S.; Trotskii, E. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Запропоновано простумодель, яка може описати структуру та зарядове впорядкування у складних допованих органічних кристалах. Розглянуто квазіодновимірну модель кристала з ланцюжками (стопками) плоских молекул BEDT-TTF. У ланцюжку великих молекул малі молекули заповнюють кожен проміжок між великими молекулами. Взаємодія всіх молекул визначається потенціалом Леннард-Джонса. Показано, що малі молекули допанта розміщені у двоямному потенціалі. Увипадку електронейтральних молекул, при низьких температурах відбувається флуктуаційне структурне впорядкування: малі молекули групуються в пари біля великих молекул, період ґратки у флуктуаційному домені подвоюється. Визначено структуру границі між флуктуаційними доменами. У випадку заряджених молекул корекціяна електричну взаємодію диполів робить систему суттєво тривимірною, відбувається сегнетоелектричне впорядкування в ланцюжку і антисегнетоелектричне між ланцюжками. Описано структуру можливих зарядових доменів та границь.