Nonlinear oscillations of topological structures in the sine-Gordon systems - Bogdan, M. M.; Charkina, O. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено нелінійний ефект локалізації енергії на топологічних неоднорідностях в системах синус-Гордон. Режими нелінійних коливань нерівноважних конфігурацій доменних стінок у квазіодновимірному феромагнетику описуються в термінах кінкових та бризерних розв’язків рівняння синус-Гордона. Знайдено умови локалізації енергії, тобто формування бризерних збуджень на цих топологічних неоднорідностях, для початкових конфігурацій розтягнутих подвійних кінкових структур. Результати отримано за допомогою рівняння типу Шредінгера в рамках метода оберненої задачі розсіювання, пов’язаної з рівнянням синус-Гордона. Показано, що кінцевим станом еволюції нерівноважної топологічної спінової структури є багаточастотно осцилююча доменна стінка, що прецесує у феромагнетику, і випромінює хвилі безперервного спектра.