On the energy spectrum and thermodynamics of decorated quasi-one-dimensional magnetic systems with uniaxial anisotropy - Ezerskaya, E. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Вивчено термодинаміку квазіодновимірних спінових моделей із взаємодією Ізінга між складними елементарними комірками методом трансфер-матриці. Досліджено польові та температурні залежності основних термодинамічних характеристик. Показано, що польова залежність намагніченості при низьких температурах для моделей «гребінця» та «декорованого гребінця», а також оздоблених трикутних структур має проміжне плато намагніченості у разі антиферомагнітних взаємодій Ізінга. Температурна залежність теплоємності може мати кілька максимумів в нульовому магнітному полі. Для моделі трикутників, які поєднані ізінгівськими спінами через одну з вершин трикутників, та «подвійного декорованого гребінця», знайдено псевдофазові переходи у критичному магнітному полі.