Ising model on a body-centered cubic lattice with competing exchange interactions in strong magnetic fields - Murtazaev, K. S.; Murtazaev, A. K.; Ramazanov, M. K.; Magomedov, M. A.; Murtazaeva, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Вплив зовнішнього магнітного поля на фазові переходи, магнітні та термодинамічні властивості антиферомагнітної моделі Ізінга на об’ємно центровану кубічну гратку з конкурентними обмінними взаємодіями вивчали за допомогою алгоритму реплік методу Монте-Карло. Показано, що фазовий перехід другого роду спостерігається в діапазоні значень магнітного поля 7,0 ≤ H ≤ 10,0, а фазовий перехід першого роду спостерігається в діапазоні 11,0 ≤ H ≤ 13,0. Подальше пригнічення напруженості магнітного поля призводить до заглушення фазового переходу.