Quantum magnetoresistance in Si whiskers - Druzhinin, A.; Ostrovskii, I.; Khoverko, Yu.; Liakh-Kaguy, N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено електричний магнітоопір легованих нікелем та бором ниткоподібних кристалів кремнію, в яких спостерігається перехід метал-ізолятор. Гігантський магнітоопір досягає 280 % у ниткоподібних кристалах Si з концентрацією легуючої домішки бору р300K = 5·1018 cм–3 у магнітних полях з індукцією до 14 Тл при температурі 4,2 К. Показано, що особливості магнітоопору при низьких температурах обумовлено структурою кристалів «серцевина–оболонка». Природу гігантського магнітоопору розглянуто в рамках квантової моделі магнітоопору. Аналіз проведено для визначення критичного поля переходу від класичного параболічного магнітоопору до квантового магнітоопору, який реалізований у приповерхневій області кристала. Ниткоподібні кристали кремнію використовували для проєктування датчиків магнітного поля.