Investigation of low-energy electronic excitations in quasi-one-dimensional Ising antiferromagnet CsFeCl3∙2H2O via Raman spectroscopy - Kurnosov, V. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Частоти низьколежачих електронних збуджень у квазіодновимірному антиферомагнетику CsFeCl3∙2H2O визначено методом раманівської спектроскопії. Найнижче з них (57 см–1) асоційовано із магноноподібним збудженням у ланцюжку ізінгівських спінів парамагнітних іонів Fe2+. А наступне (77 см–1), найбільш вірогідно, може бути віднесеним до екситоноподібного збудження, яке пов’язано з електронним переходом на нижній рівень збудженого орбітального квазідублету dzx, dzy, що є розщепленим спін-орбітальною взаємодією. Дослідження розщеплень та частотних зсувів раманівських ліній у зовнішньому магнітному полі дозволили оцінити величини магнітних моментів підґраток в основному стані та визначити їх просторову орієнтацію відносно кристалографічних напрямків.