Magnon-phonon interactions in spin insulators (Review Article) - Shklovskij, V. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Представлено огляд досліджень у галузі спінкалоритроніки, виконаних на кафедрі фізики низьких температур Харківсь-кого національного університету у 2017–2019 роках. Обговорюються нові напрямки у магнітоелектроніці — спінтроніка, спінкалоритроніка та магноніка, які виникли із метою зменшення дисипації у звичайній напівпровідниковій мікроелектроніці. Спінтроніка пропонує великі швидкості перемикання, зменшення енергоспоживання, більш високу щільність при-строїв пам’яті та меншу генерацію теплоти на перемикаючий елемент. Викладено головні результати чотирьох статей кафедри, які опубліковано у Physical Review B: нелінійна релаксація між магнонами та фононами у феродіелектрику; роль магнонів та ефект розміру в теплопередачі через межу між діелектриком й феродіелектриком; спін-Зеєбек ефект і фононна теплопередача у гетероструктурах, які містять шари нормального металу та феродіелектрика; температурна залежність часу магнон-фононної релаксації у феродіелектрику.