Nuclear and electronic coherence in superfluid helium - Poluektov, Yu. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Запропоновано напівфеноменологічну модель багаточастинкової системи атомів 4Не, в якій атом гелію розглядається як комплекс, що складається з ядра та зв’язаної пари електронів у синглетному стані. При нульовій температурі існує два конденсати Бозе–Ейнштейна із протилежними зарядами, а саме, конденсат позитивно заряджених ядер та конденсат від’ємно заряджених електронних пар. Показано, що в такій системі є дві гілки збуджень: звукова та оптична. На основі цієї моделі за-пропоновано інтерпретацію експериментів із дослідження електричної активності надплинного гелію. Частота, на якій спостерігається резонансне поглинання НВЧ-випромінювання, трактується як щілина в оптичній гілці. Показано, що розподіл електричного потенціалу в стоячій хвилі у резонаторі аналогічний тому, що спостерігається експериментально.