On the energy spectrum of the 3D velocity field, generated by an ensemble of vortex loops - Yurkina, O.; Nemirovskii S. К. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Розглянуто енергетичні спектри тривимірного поля швидкості, індукованого набором вихрових петель з різною конфігурацією. Ця проблема тісно пов’язана з актуальним питанням, чи може хаотичний набір вихрових ниток відтворити реальну гідродинамічну турбулентність. Наведено кілька випадків, що дозволяють точно оцінити спектри. Дослідження проведено для ансамблю вихрових кілець різного розміру, а також для вихрових петель із фрактальною розмірністю Хаусдорфа, що дорівнює 5/3 та відповідає моделі полімерів Флорі. Обговорено отримані результати.