Time evolution of spin singlet in static homogeneous exchange and magnetic fields - Kuplevakhsky, S.V.; Bengus, S. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
У межах ідеалізованої теоретичної моделі вивчено вплив зовнішнього статичного однорідного обмінного та магнітного полів на спінову частину синглетної хвильової функції двох електронів. Спираючись на нові погляди, які базуються на інваріантності при обертанні системи координат і використанні теорії спінорних інваріантів, отримано узагальнене представлення спінового синглета, головна особливість якого полягає в тому, що спіни перебувають у взаємно обернених у часі станах. Показано, що саме ця особливість формує гамільтоніан взаємодії зі зовнішнім полем та обумовлює еволюцію синглета у часі. Наведено застосування цих результатів до теорії надпровідності та спінової хімії. Проілюстровано, що запропонований підхід є обгрунтованим у випадку квантово-механічного опису феромагнітних надпровідників.