Oscillating spin vortices in a two-sublattice uniaxial antiferromagnet - Gorobets, Yu. I.; Gorobets, O. Yu.; Kulish2, V. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено розподіл вектора антиферомагнетизму в одновісному двопідгратковому антиферомагнетику. Отримано новий клас нелінійних розв’язків системи двох відомих рівнянь Ландау-Ліфшиця у формі так званої нелінійної сигма-моделі та описано новий тип топологічної магнітної конфігурації у розглянутому антиферомагнетику. Представлено приклади розв’язків знайденого класу. Ці приклади включають вихрові структури, як рухомі, так і статичні. Передбачається, що такі вихори мають осцилюючий характер, так що кут між вектором антиферомагнетизму та віссю магнітної симетрії коливається із амплітудою, яка спадає та прямує до π/2 при зростанні відстані до осі вихору.