Effect of hydrostatic pressure on the magnetic susceptibility of MnF2 single crystal - Panfilov, A. S.; Grechnev, G. E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Для класичного антиферомагнетика MnF2 з TN ≃ 67 К вперше досліджено залежність від тиску статичної магнітної сприйнятливості χ при T > TN. Вимірювання χ(P) проведено при фіксованих температурах 78, 140 та 300 К за допомогою маятникового магнітометра під тиском газу гелію P до 2 кбар. Експериментальні дані про похідну магнітної сприйнятливості по тиску, d lnχ/dP, проаналізовано за законом Кюрі–Вейсса для опису поведінки χ(T). Оцінено похідну по тиску для парамагнітної температури Кюрі, dΘ/dP = – (0,31 ± ± 0,05) K/кбар та величини (1/Θ)dΘ/dP = (3,5 ± 0,5) Мбар–1. Отриманий експериментальний результат пояснюється об’ємною залежністю суперобмінної взаємодії між магнітними моментами іонів Mn2+.