Phase states and the mechanism of crystallization of condensed Ar–Kr mixtures - Solodovnik, A. A.; Mysko-Krutik, N. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Структурні характеристики сумішей Ar–Kr, осаджених в особливих умовах, досліджено методом трансмісійної електронографії (THEED) у всьому інтервалі концентрацій. Зразки готувались in situ конденсацією газової суміші, що охолоджена до субазотного рівня, на підкладку при температурах 6 та 20 К. На основі експериментальних результатів було встановлено, що структура та морфологія Ar–Kr кріоконденсатів залежать від динаміки нуклеації, що переважає при формуванні зразків. Показано, що охолодження газової суміші сприяє кластеризації одиничних атомів у газовому потоці. Визначено фазові межі конденсатів. При малому складі одного з компонентів (0–10 мол % Ar), (0–5 мол % Kr) формуються регулярні Ar–Kr розчини. Дифракційні картини конденсатів з переважним складом криптону відповідали суміші ГЦК розчинів, які збагачено криптоном, та дисперсній фазі аргону. Встановлено, що в зразках на основі аргону міститься суміш двох кристалічних фаз (ГЦК розчин та ГЩУ фаза майже чистого аргону), а також скляна фаза майже чистого криптону. Нова морфологічна форма Ar–Kr конденсатів подібна до гелєвих станів. Визначено діаграму фазових станів конденсатів Ar–Kr.